• 05 ΦΕΒ 15

    Έλεγχος διαβήτη – Προδιάθεση διαβήτη τύπου ΙΙ

    Με το βασικό Check up ελέγχουμε εάν ο διαβήτης έχει επιδράσει πάνω στο μεταβολισμό του οργανισμού.

    Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου έχουν βλαπτική επίδραση σε όλο το αγγεαιακό σύστημα του οργανισμού. Σκοπός των περαιτέρω εξετάσεων είναι αφενός να διαπιστωθεί η επιτυχημένη ρύθμιση του διαβήτη και αφετέρου να ελεγχθούν οι νεφροί διεξοδικά, καθώς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στα υψηλά επίπεδα σακχάρου. Οι εξετάσεις αυτές είναι οι :

    Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1-c) : η εξέταση αυτή δείχνει τα μέσα επίπεδα του σακχάρου για τις τελευταίες 45 ημέρες. Βάση αυτής αξιολογείται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας του διαβήτη.

    C αντιδρώσα πρωτεϊνη υψηλής ευαισθησίας (hs-CRP) : αποτελεί ιδιαίτερα ευαίσθητο δείκτη ενδοαγγειακών φλεγμονών που μπορεί να προκληθούν μέσω των υψηλών επιπέδων σακχάρου σε διαβητικούς.

    Μικροαλβουμίνη ούρων 24ώρου (Αlb-U-24h) : αντανακλά την υγεία των νεφρών στο διαβητικό ασθενή, έχοντας ιδιαίτερη προγνωστική αξία για την πιθανή βλάβη τους λόγω των αυξημένων επιπέδων σακχάρου.

    Κάθαρση κρεατινίνης (crea – clearance) : αποτελεί το καλύτερο μέτρο αξιολόγησης της αποτελεσματικής λειτουργίας των νεφρών με πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία έναντι των κλασικών τεστ ουρίας και κρεατινίνης.

    Ηλεκτρολύτες (Na+ / K+) : αποτελούν τα κύρια άλατα του οργανισμού, η συγκέντρωση των οποίων ρυθμίζεται από τους νεφρούς. Διαβητολογικά φάρμακα που μπορεί να συνδυάζονται με άλλες αγωγές μπορούν να απορρυθμίσουν τους ηλεκτρολύτες με πολύ σοβαρές συνέπειες, κυρίως στην καρδιακή λειτουργία.

    Γενική και καλλιέργεια ούρων : πραγματοποιούνται με σκοπό να ελέγξουμε επιπρόσθετα την υγεία των νεφρών, αλλά κυρίως να αποκλείσουμε την ύπαρξη πιθανής ασυμπτωματικής ουρολοίμωξης. Οι ουρολοιμώξεις σε διαβητικά άτομα είναι συχνές, καθώς το σάκχαρο εξέρχεται στα ούρα και δημιουργεί περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων.Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ έχει λάβει στις δυτικές κοινωνίες χαρακτηριστικά πανδημίας.

    Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου καταστρέφουν σε βάθος χρόνου το σύνολο των οργάνων του σώματος, αποδομώντας το αγγειακό σύστημα που τα τροφοδοτεί.

    Προδιάθεση για διαβήτη τύπου ΙΙ

    Με τις δυναμικές δοκιμασίες της καμπύλης σακχάρου και της καμπύλης ινσουλίνης διαπιστώνουμε τη δυνατότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης. Δίνουμε στον εξεταζόμενο ειδική πορτοκαλάδα ή λεμονάδα με συγκεκριμένη περιεκτικότητα σε γλυκόζη και μετράμε ανά 30 λεπτά τα επίπεδα του σακχάρου και της ινσουλίνης, για διάστημα 2 ωρών. Σε προδιαβητικό στάδιο, ο οργανισμός αδυνατεί να καταναλώσει στο χρόνο των 2 ωρών το σάκχαρο, είτε λόγω της αδυναμίας παραγωγής ινσουλίνης (χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης) είτε λόγω της παραγωγής μη λειτουργικής ινσουλίνης (υψηλά επίπεδα ινσουλίνης).

    Με τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1-c) μετράμε τη μέση τιμή της γλυκόζης σε διάστημα 8 – 12 εβδομάδων. Η ανάλυση υπερέχει της απλής μέτρησης του σακχάρου, αφού δεν είναι εξαιρετικά ευμετάβλητη όπως το σάκχαρο (τα επίπεδα σακχάρου μεταβάλλονται στο 10-λεπτο από παράγοντες όπως η κόπωση, το στρες αλλά και η λήψη τροφής).


    Για την καμπύλη σακχάρου απαιτείται η αιμοληψία να γίνει ενώ είμαστε νηστικοί για 12 ώρες (το νερό επιτρέπεται).

    Σαν προετοιμασία για την πρωϊνή αιμοληψία και εξέταση, προτείνονται τα εξής :

    – να γίνει υποχρεωτικά λήψη γεύματος το προηγούμενο βράδυ.
    – η λήψη του τελευταίου γεύματος να γίνει μέχρι και 11-12 ώρες πριν την αιμοληψία.
    – το βραδινό γεύμα να έχει τα λιγότερα δυνατά ζωικά λιπαρά (εάν εμπεριέχει τυριά, λιπαρά γαλακτοκομικά και κρέατα).
    – το πρωί να μη γίνει λήψη γεύματος, παρά μόνο καφέ, με ελεύθερη κατανάλωση νερού. 

    Για τη λήψη ούρων της απλής γενικής εξέτασής τους, λαμβάνονται τα πρώτα πρωϊνά, αφού έχει προηγηθεί τοπική πλύση με άφθονο νερό, χωρίς σαπούνι. 

    Για τη λήψη των ούρων 24-ώρου

    Η πρώτη πρωινή ούρηση δεν συλλέγεται. Τη δεύτερη ούρηση καθώς και όλες τις υπόλοιπες θα τις συλλέξετε σε ειδικό δοχείο που θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο. Συλλέγετε μέχρι και την πρώτη πρωινή ούρηση της επόμενης μέρας. Αν χρειαστεί χρησιμοποιείστε και δεύτερο δοχείο. Προσοχή να μην παραλείψετε καμία ούρηση γιατί η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί. Κατά τη διάρκεια της συλλογής τα ούρα φυλάσσονται στο ψυγείο.

Σχετικές εξετάσεις

  • Αρθρίτιδες

    Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πλέον συχνή μορφή αρθρίτιδας και προκαλείται από τραυματισμούς, αλλά και κατά τη γήρανση του οργανισμού. Τα ποσοστά των αδρών και γυναικών που νοσούν  είναι τα ίδια μέχρι τα 50-55, αλλά μετά την ηλικία αυτή εμφανίζεται σε μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες. Η αλλοίωση των χαρακτηριστικών των συνδέσμων δίνει έντονους πόνους και μειώνει τη λειτουργικότητά τους. Η ρευματοειδής

  • Αυτοάνοσα νοσήματα

    Στα αυτοάνοσα νοσήματα, ενώ τα αντισώματα του οργανισμού έχουν φυσιολογικά σκοπό να επιτίθενται σε εξωτερικούς μολυσματικούς παράγοντες, επιτίθενται στον ίδιο τον οργανισμό και στα όργανά του, μη ξεχωρίζοντάς τον από τους εξωτερικούς εισβολείς. Είναι νοσήματα χρόνια, τα οποία μπορεί να έχουν ποικίλη έκφραση και σοβαρότητα. Ορισμένες φορές, εμφανίζονται συνδυαστικά πολλά μεταξύ τους και γι’ αυτό

  • Έλεγχος διαβήτη – Προδιάθεση διαβήτη τύπου ΙΙ

    Με το βασικό Check up ελέγχουμε εάν ο διαβήτης έχει επιδράσει πάνω στο μεταβολισμό του οργανισμού. Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου έχουν βλαπτική επίδραση σε όλο το αγγεαιακό σύστημα του οργανισμού. Σκοπός των περαιτέρω εξετάσεων είναι αφενός να διαπιστωθεί η επιτυχημένη ρύθμιση του διαβήτη και αφετέρου να ελεγχθούν οι νεφροί διεξοδικά, καθώς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στα υψηλά επίπεδα

Κλείστε ραντεβού