• 05 ΦΕΒ 15

    Έλεγχος για γυναίκες > 70 ετών

    Βασικό Check up + Na, K, Fe, Ferr, Ca, P, Mg, TP, alb, glob, B12, folate, TSH, CEA, aFP, CA 19-9

    Στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, πέρα από τον βασικό έλεγχο, δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή αναλογία ιχνοστοιχείων και βιταμινών. Ελλιπής τροφή, περιορισμένη απορροφητικότητα ιχνοστοιχείων και αφυδάτωση, αλλά και πιθανώς επιβαρυμένη νεφρική λειτουργία και πολυφαρμακία είναι οι κυριότερες αιτίες για τις διαταραχές αυτές. Ελέγχεται επιπλέον τυπικά η λειτουργία του θυρεοειδούς, που συχνά παρουσιάζει υπολειτουργία και προαιρετικά ελέγχονται οι δείκτες νεοπλασίας για το γαστρεντερικό σύστημα. 

    Έτσι, πέραν του βασικού Check up εκτελούνται :

    Νάτριο (Na+), Κάλιο (K+) – ηλεκτρολύτες είναι τα σημαντικότερα άλατα του οργανισμού που ρυθμίζονται μέσω των νεφρών, των οποίων η λειτουργία επιδεινώνεται σημαντικά σε μεγαλύτερες ηλικίες. Διαταραχή των επιπέδων τους μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, υπνηλία και να επηρεάσει τις πνευματικές λειτουργίες, μέχρι και να απορρυθμίσει σε επικίνδυνο βαθμό την καρδιακή λειτουργία. Οι εξετάσεις είναι απολύτως απαραίτητες σε περιπτώσεις χρόνιων φαρμακευτικών αγωγών και ειδικά σε περιπτώσεις λήψης διουρητικών και καρδιολογικών φαρμάκων.

    Σίδηρος (Fe) και η κύρια αποθήκη του σιδήρου η φερριτίνη (Ferr), επιλέγονται σε συνδυασμό για τη διερεύνηση πιθανής σιδηροπενίας. Ενδείξεις σιδηροπενίας είναι τα εύθραυστα μαλλιά και νύχια, αίσθημα κόπωσης και λιποθυμικές τάσεις.

    Βιταμίνη Β12 (Vit.B12) και φυλλικό οξύ (Folate acid), συχνά στις μεγαλύτερες ηλικίες βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από το επιθυμητό κυρίως λόγω προβλημάτων απορρόφησης, προκαλώντας αναιμίες, καχεξία αλλά και νευρολογικά προβλήματα.

    Ασβέστιο (Ca,) Φώσφορος (P), Μαγνήσιο (Mg) αποτελούν τα κύρια ιχνοστοιχεία του ανθρώπου. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, προβλήματα δυσαπορρόφησης τροφών, αλλαγή διατροφικών συνθηκών, αλλά και λήψη φαρμάκων μπορούν να τροποποιήσουν σημαντικά τα επίπεδά τους, υποβαθμίζοντας την υγεία των μεγαλύτερων γυναικών.

    Ολικά λευκώματα (TP), Αλβουμίνες (Alb), Γλοβουλίνες (Glob) αποτελούν δείκτες σωστής διατροφής (ποσοτικά και ποιοτικά), αλλά και δείκτες της σωστής λειτουργίας του μεταβολισμού και της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος.

    TSH (θυρεοτρόπος ορμόνη) δίνει μια πρώτη εικόνα για τη λειτουργική απόδοση του θυρεοειδούς, ο οποίος συχνά στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας υπολειτουργεί, δίνοντας σημάδια κόπωσης, κακοθυμίας, υπνηλίας.

    Με τις αναλύσεις CEA (καρκινοεμβρυϊκό αντιγόνο), aFP (α-εμβρυϊκή σφαιρίνη), CA 19-9 (καρκινικό αντιγόνο 19-9), ελέγχονται φλεγμονές και νεοπλασίες στα σημαντικότερα όργανα του οργανισμού, μεταξύ των οποίων και του γαστρεντερικού συστήματος.

    Τα αποτελέσματα σας τα παραδίδουμε με πλήρη επεξήγηση – αξιολόγηση και πρώτες οδηγίες εφόσον χρειασθούν


    Σαν προετοιμασία για την πρωiνή αιμοληψία και εξέταση, προτείνονται τα εξής :
     να γίνει υποχρεωτικά λήψη γεύματος το προηγούμενο βράδυ.
    – η λήψη του τελευταίου γεύματος να γίνει μέχρι και 11-12 ώρες πριν την αιμοληψία.
    – το βραδινό γεύμα να έχει τα λιγότερα δυνατά ζωικά λιπαρά (εάν εμπεριέχει τυριά, λιπαρά γαλακτοκομικά και κρέατα).
    – το πρωί να μη γίνει λήψη γεύματος, παρά μόνο καφέ, με ελεύθερη κατανάλωση νερού.

     

    Για τη λήψη των ούρων :
    – συλλέγονται τα πρώτα πρωινά.
    – τοπική πλύση με άφθονο νερό, χωρίς σαπούνι.
    – τα πρώτα ούρα της ούρησης τα απορρίπτουμε και συλλέγουμε μία μικρή ποσότητα από τα μεσαία της ούρησης, σε ειδικό ουροσυλλέκτη.

     

Σχετικές εξετάσεις

Κλείστε ραντεβού