• 05 ΦΕΒ 15

    Προγεννητικός έλεγχος

    Με τον προγεννητικό έλεγχο αναλύονται αιματολογικές παράμετροι για πιθανές παθήσεις και λοιμώξεις στη μελλοντική μητέρα, οι οποίες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια ή την εγκυμοσύνη της, αλλά και την υγεία του παιδιού που θα γεννηθεί.

    Γενική αίματος: ελέγχεται ο αιματοκρίτης, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια. Ελέγχεται η μέλλουσα μητέρα για αναιμίες, συστηματικές λοιμώξεις, φλεγμονές και επάρκεια παραγόντων πήξης.

    Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης και τεστ δρεπανώσεως: ελέγχουν την ετεροζυγία για β-θαλασσαιμία (στίγμα μεσογειακής αναιμίας). Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, ο περαιτέρω έλεγχος του μελλοντικού πατέρα είναι απολύτως απαραίτητος.

    Ομάδα αίματος και ρέζους (rhesus): πραγματοποιούνται για να καθοριστεί το εάν η μητέρα θα χρειασθεί ειδική αγωγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε περίπτωση αρνητικού ρέζους προχωρούμε στην εκτέλεση της έμμεσης Coombs.

    Σάκχαρο (glu) νηστείας, Γλυκοζηλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c): διασφαλίζουν την απουσία διαβήτη, για τον ομαλό και ασφαλή ρυθμό ανάπτυξης του εμβρύου. Πιθανά υψηλά επίπεδα σακχάρου και διαβήτης συνδυάζονται με ιδιαίτερα μεγαλόσωμα έμβρυα και αυξημένο κίνδυνο στην εγκυμοσύνη – γέννα. Επειδή ο διαβήτης μπορεί να εμφανισθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι ιατροί συστίνουν και την καμπύλη σακχάρου από τον έκτο μήνα κύησης, ώστε να διασφαλισθεί η απουσία μεταβατικού – ψευδο – διαβήτη της εγκυμοσύνης.

    TSH (θυρεοτρόπος ορμόνη)anti – TPO (αντιθυρεοειδικά αντισώματα), anti – TG (αντιθυρεοσφαιρινικά αντισώματα): ελέγχουν την ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς, ο οποίος καθορίζει συνολικά το μεταβολισμό του οργανισμού και επηρεάζει την πορεία της εγκυμοσύνης. Ο έλεγχος των αντισωμάτων ελέγχει και την πιθανότητα εκδήλωσης αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας, που κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να απειλίσουν την ασφάλεια της.

    Αντισώματα έναντι του τοξοπλάσματος (Τoxo IgG/IgM): με τη μέτρησή τους διαπιστώνουμε πιθανή παλαιά λοίμωξη και ανοσοποίηση έναντι του τοξοπλάσματος (το τοξόπλασμα μεταδίδεται κυρίως από τα κόπρανα μολυσμένων γατών, μολυσμένα άψητα κρέατα, μολυσμένα λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά καθώς και σκεύη κουζίνας από άψητα κρέατα και μολυσμένο νερό). Σε περίπτωση απουσίας αντισωμάτων (αρνητικό αποτέλεσμα), είναι απαραίτητος ο επανέλεγχος στην εξέταση αυτή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

    Αντισώματα έναντι της ερυθράς (Rubella IgG/IgM): με τη μέτρησή τους διαπιστώνουμε πιθανή παλαιά λοίμωξη και ανοσοποίηση έναντι του ιού της ερυθράς. Η ερυθρά είναι μία ήπια λοιμώδης εξανθηματική νόσος που προσβάλλει κυρίως παιδιά, τα οποία δεν έχουν εμβολιασθεί. Σε περίπτωση απουσίας αντισωμάτων (αρνητικό αποτέλεσμα), είναι απαραίτητος ο επανέλεγχος στην εξέταση αυτή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

    Αντισώματα έναντι κυτταρομεγαλοϊού (CMV IgG/IgM): ο CMV είναι ερπητοϊός ο οποίος μεταδίδεται κυρίως μέσω του αίματος και με τις εξετάσεις αυτές διαπιστώνουμε εάν υπάρχει παλαιά λοίμωξη και ανσοσοποίηση στη μητέρα. Σε περίπτωση απουσίας αντισωμάτων, ο επανέλεγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητος.

    VDRL: τα τελευταία χρόνια με τη μετακίνηση πληθυσμών, έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων της σεξουαλικά μεταδιδόμενης σύφιλης. Με την εξέταση αυτή ελέγχουμε εάν υπάρχει η βακτηριακή λοίμωξη, ώστε να δοθεί έγκαιρα για την ασφάλεια του μωρού, η κατάλληλη αγωγή στη μητέρα.

    Ηπατίτιδα Β, C και AIDS, (HBsAg, anti-HCV, anti-HIV I/II): ο έλεγχος για τους ιούς αυτούς είναι απαραίτητος, καθότι μπορεί ακόμη και σε προχωρημένο στάδιο λοίμωξης να είναι ασυμπτωματικοί. Κατάλληλα μέτρα μπορούν να διαφυλάξουν από μόλυνση το παιδί που θα γεννηθεί και να προστατέψουν έγκαιρα και αποτελεσματικά τη μητέρα.

    HSV II: ερπητοϊοί εξαιρετικά διαδεδομένοι στο γενικό πληθυσμό (1 στα 4 άτομα). Ο έλεγχος για HSV στη μητέρα είναι σημαντικός, καθώς η κατάλληλη θεραπεία στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αποτρέπει γενικά την μετάδοση του HSV στο παιδί κατά την γέννηση του. Νεογνά με μόλυνση HSV μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές της υγείας τους.

    Λιστέρια: μεταδίδεται κυρίως από μαλακά τυριά (μπρι & καμαμπέρ και τυριά που περιέχουν μπλε ουσίες, όπως το Μπλέ Δανίας & Στίλτον), ακατέργαστο αμαγείρευτο κρέας, πουλερικά και ψάρια, αφού επιβιώνει σε θερμοκρασίες ψυγείου. Αν και η λοίμωξη από λιστέρια δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, συνιστάται ο έλεγχος για πιθανή μόλυνση, για την ασφάλεια της εγκυμοσύνης.

    Κολπικές καλλιέργειες, γενική ούρων – καλλιέργεια: γίνονται ώστε εάν χρειασθεί να δοθούν έγκαιρα οι κατάλληλες θεραπείες και να μην υπάρξουν επιπλοκές λόγω λοίμωξης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κατά την εγκυμοσύνη, είναι γνωστό πως η επιλογή των διαθέσιμων φαρμάκων για θεραπεία είναι μικρότερη.

    Συνιστάται πρόσθετος έλεγχος για μεταλλάξεις του DNA που προκαλούν την κυστική ίνωση, που αποτελεί την δεύτερη σε συχνότητα σοβαρή γενετική ασθένεια που μπορεί να μεταδοθεί στο παιδί που γεννιέται.


     

    Τα αποτελέσματα σας τα παραδίδουμε με πλήρη επεξήγηση – αξιολόγηση και πρώτες οδηγίες εφ’οσον χρειασθούν

    Σαν προετοιμασία για την πρωινή αιμοληψία και εξέταση, προτείνονται τα εξής :
    – η υποχρεωτική λήψη γεύματος το προηγούμενο βράδυ.
    – η λήψη του τελευταίου γεύματος να είναι μέχρι 11-12 ώρες πριν την αιμοληψία.
    – το βραδινό γεύμα να έχει τα λιγότερα δυνατά ζωικά λιπαρά (κυρίως όσον αφορά τυριά, λιπαρά γαλακτοκομικά και κρέατα).
    – το πρωί δεν θα πρέπει να πάρουμε πρωινό, παρά μόνο καφέ, με ελεύθερη κατανάλωση νερού.

Σχετικές εξετάσεις

  • Έλεγχος διαταραχών κύκλου

    Η αστάθεια του κύκλου της γυναίκας μπορεί να προέλθει από πολλές αιτίες. Οι αιματολογικές εξετάσεις θα ανιχνεύσουν ορμονικές διαταραχές, αναιμίες και λοιμώξεις που μπορούν να επηρεάσουν τον κύκλο της γυναίκας αλλά και τη γονιμότητά της, συχνά σε πολύ μεγάλο βαθμό. Γενική αίματος, C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), σίδηρος (Fe) φεριττίνη (Ferr): χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της επάρκειας του

  • Έλεγχος κολπίτιδων

    Οι κολπίτιδες είναι συνήθεις φλεγμονώδεις καταστάσεις στον κόλπο και την γενικότερη κατώτερη γεννητική περιοχή της γυναίκας. Μπορεί να προκληθούν από : λοιμώξεις βακτηριδίων, μυκήτων και ιών (οι οποίες μπορεί να είναι και σεξουαλικά μεταδιδόμενες) ερεθισμούς  από χημικά σε κρέμες, σπρέι και από επαφή με συγκεκριμένα ρούχα Οι κολπίτιδες είναι πολλές φορές ασυμπτωματικές, Στην περίπτωση όμως

  • Έλεγχος πολκυστικών ωοθηκών

    Tο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες υπογονιμότητας στις γυναίκες, αλλά και παράγοντα γενικότερων γυναικολογικών προβλημάτων. Προσβάλλει το 5-10% των γυναικών από την εφηβική ηλικία, και αποτελεί την πιο συχνή γυναικολογική διαταραχή. Συνήθως εκφράζεται με μη αναμενόμενη τριχοφυΐα σε στήθος, κοιλιά και πρόσωπο, σε συνδυασμό με ασταθή – προβληματικό κύκλο

  • Έλεγχος υπογονιμότητας

    Σε περιπτώσεις που επιθυμητή εγκυμοσύνη δεν επιτυγχάνεται αλλά και σε περιπτώσεις αποβολών, ο εργαστηριακός έλεγχος είναι απαραίτητος. Θα πρέπει πρώτα να αποκλεισθούν : η πιθανότητα ορμονικής διαταραχής στην γυναίκα που γίνεται με το Check up Γονιμότητας, ειδικά στις περιπτώσεις που υπάρχει ασταθής ή προβληματικός κύκλος έμμηνου ρύσης. η πιθανότητα προβλημάτων στο ανδρικό σπέρμα. Στην περίπτωση που δεν προκύψει

  • Οστεοπόρωση

    Τα οστά είναι «ζωντανός οργανισμός» που ανακατασκευάζεται διαρκώς μέσα από τους οστεοκλάστες (μηχανισμός διάλυσης των οστών) και τους οστεοβλάστες (μηχανισμός ανασύνθεσης των οστών). Οι δύο μηχανισμοί βρίσκονται σε ισορροπία, η οποία μπορεί να διαταραχθεί για πολλούς λόγους (εμμηνόπαυση, γονιδιακός τύπος, ορμονική διαταραχή, κακή δίαιτα, κάπνισμα, έλλειψη άσκησης κ.ά.) και να οδηγήσει σε απώλεια οστικής μάζας.

  • Προγεννητικός έλεγχος

    Με τον προγεννητικό έλεγχο αναλύονται αιματολογικές παράμετροι για πιθανές παθήσεις και λοιμώξεις στη μελλοντική μητέρα, οι οποίες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια ή την εγκυμοσύνη της, αλλά και την υγεία του παιδιού που θα γεννηθεί. Γενική αίματος: ελέγχεται ο αιματοκρίτης, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια. Ελέγχεται η μέλλουσα μητέρα για αναιμίες, συστηματικές λοιμώξεις,

Κλείστε ραντεβού