• 05 ΦΕΒ 15

    Βασικό check-up

    Γενική αίματος, ΤΚΕ, CRP, σάκχαρο, ουρία, κρεατινίνη, ουρικό οξύ, κάλιο, νάτριο, χοληστερίνη, HDL, LDL, αθηρωματικός δείκτης, τριγλυκερίδια, ολικά λιπίδια, γ-GT, τρανσαμινάσες, γενική ούρων

    Σκοπός του Βασικού Check up είναι ο πρωταρχικός έλεγχος της υγείας του οργανισμού με μετρήσεις παραμέτρων του ανοσοποιητικού, η μέτρηση προδιαθεσικών παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου λόγω δυσλιπιδαιμίας και ενδοαγγειακών φλεγμονών αλλά και η ανίχνευση των βασικότερων νοσημάτων του ανθρώπου (διαβήτης – καρδιαγγειακά – ηπατοπάθειες). Επιπρόσθετα, γίνεται μία πρώτη εκτίμηση του μεταβολικού προφίλ του οργανισμού. Οι εξετάσεις του βασικού είναι οι:

    Γενική Αίματος – Αιμοδιάγραμμα 21 παραμέτρων – ΤΚΕ (Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθρών) – CRP (C-αντιδρώσα πρωτεΐνη)

    • Γίνεται συνολική εκτίμηση της αιμοδυναμικής του οργανισμού με τις μετρήσεις αιματοκρίτη (HCT), αιμοσφαιρίνης (HGB), ερυθρών κυττάρων (RBC), και 4 βοηθητικών παραμέτρων (MCV, MCH, MCHC, RDW-CV). Στην εξέταση, φαίνονται η παραγωγή αίματος αλλά και οι ενδείξεις αναιμίας από πιθανή έλλειψη σιδήρου, βιταμινών ή παρουσία στίγματος μεσσογειακής αναιμίας κ.α.).
    • Γίνεται η μέτρηση του συνόλου των λευκών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Περαιτέρω εξετάζουμε την αναλογία  των   υποπληθισμών των λευκών κυττάρων (πολυμορφοπύρηνα, λεμφοκύτταρα, μεγάλα μονοπύρηνα, ηωσινόφιλα), και γίνεται εκτίμηση της ηρεμίας ή μη του ανοσοποιητικού έναντι πιθανών λοιμώξεων ή καταστροφών του οργανισμού, καθώς και της ύπαρξης αλλεργιών, ή παθολογικών νοσημάτων του μυελού των οστών.
    • Η μέτρηση των αιμοπεταλίων, των υπεύθυνων κυττάρων για την αιμόσταση, δίνει επιπλέον πληροφορίες για πιθανή λοίμωξη ή μακροχρόνια φλεγμονή (π.χ.κάπνιμα), αλλά και για πιθανές διαταραχές στην αιμόσταση (π.χ.θρομβοφιλία).
    • Η μέτρηση της ΤΚΕ γίνεται για τον έλεγχο της πιθανής ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού λόγω μακροχρόνιων φλεγμονών και νοσημάτων του οργανισμού, ώστε εάν χρειαστεί να γίνει επιπλέον έλεγχος.
    • Η μέτρηση της CRP γίνεται για τον έλεγχο βραχυπρόθεσμων φλεγμονών, αλλά και για την ανίχνευση ήπιων μακροχρόνιων φλεγμονών (αθηρωματική νόσος και ενεργό φράξιμο των αγγείων)

    Οι αναλύσεις σε συνδυασμό, είναι οι πρώτες εξετάσεις που εκτελούνται σε κάθε check up, και προτείνονται να γίνονται κάθε φορά που κάνουμε αιμοληψία για τον οποιοδήποτε λόγο, σε μεσοδιάστημα άνω των 3 μηνών.

    Σακχάρο νηστείας (Gluc) / Σάκχαρο 2-ώρου  

    Με την μέτρηση του σακχάρου μετά από δωδεκάωρη νηστεία, ελέγχουμε την παρουσία πιθανού διαβήτη.

    Σε περιπτώσεις όμως που έχουν μετρηθεί στο παρελθόν σάκχαρο ελαφρά πάνω από το ανώτερο όριο  ή λίγο κάτω από το κατώτερο όριο, προτείνουμε αντί για το σάκχαρο νηστείας, το σάκχαρο 2-ώρου. Η μέτρηση του σακχάρου γίνεται 2 ώρες μετά από πρωινό πλούσιο σε υδατάνθρακες (ρωτήστε μας σχετικά). Με τον τρόπο αυτόν φαίνεται η δυναμική του οργανισμού να ‘καίει’ σάκχαρο, αποκαλύπτωντας την προδιάθεση του ατόμου για διαβήτη. Η εξέταση προσεγγίζει σε ένα βαθμό την καμπύλη σακχάρου, και προτείνεται ιδιαίτερα σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, παχυσαρκία ή σε μακροχρόνιο στρες.

    Ουρία (Urea) και Κρεατινίνη (Crea) 

    Χρησιμοποιούνται για την αξιολογόγησή της λειτουργίας των νεφρών και την αποτελεσματικότητά τους να απομακρύνουν τις συγκεκριμένες τοξίνες – υποπροϊόντα του μεταβολισμού. Οι εξετάσεις αυτές μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν επιπρόσθετα για την έμμεση ανίχνευση και εκτίμηση καταστάσεων αφυδάτωσης, διατροφικών διαταραχών, καρδιακής ανεπάρκειας κ.ά.

    Ουρικό οξύ (Uric acid)

    Αποτελεί πρωταρχικό δείκτη για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα (απαραίτητη εξέταση σε περιπτώσεις που έχουμε πόνους σε συνδέσμους και αρθρώσεις), αλλά χρησιμοποιείται και σαν δείκτης καταπόνησης των αρθρώσεων ειδικά σε αθλητές. Με την εξέταση ανιχνεύουμε την ουριχαιμία και την ποδάγρα, και την αξιοποιούμε περαιτέρω αν χρειαστεί για τη ρύθμιση των διατροφικών συνηθειών με τροφές φτωχές σε ουρικό οξύ.

    Νάτριο (Na+), Κάλιο (K+) – ηλεκτρολύτες είναι τα σημαντικότερα άλατα του οργανισμού που ρυθμίζονται μέσω των νεφρών, των οποίων η λειτουργία επιδεινώνεται σημαντικά σε μεγαλύτερες ηλικίες. Διαταραχή των επιπέδων τους μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, υπνηλία και να επηρεάσει τις πνευματικές λειτουργίες, μέχρι και να απορρυθμίσει σε επικίνδυνο βαθμό την καρδιακή λειτουργία. Οι εξετάσεις είναι απολύτως απαραίτητες σε περιπτώσεις χρόνιων φαρμακευτικών αγωγών και ειδικά σε περιπτώσεις λήψης διουρητικών και καρδιολογικών φαρμάκων.

    Λιπιδαιμικό προφίλ, με τις μετρήσεις της ολικής χοληστερίνης (Chol), της χοληστερίνης υψηλής πυκνότητας – HDL (προστατευτική χοληστερίνη), της χοληστερίνης χαμηλής πυκνότητας – LDL( βλαπτική χοληστερίνη) , του αθηρωματικού δείκτη, των Τριγλυκεριδίων (Trig) και Ολικών Λιπιδίων (Total Lipids)

    Υπολογίζεται από τις σχετικές αναλογίες των κλασμάτων της χοληστερίνης ο αθηρωματικός δείκτης, δηλαδή ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσημάτα που μπορούν να προκληθούν σε χρονικό βάθος δεκαετίας, από διαταραχές στο μεταβολισμό των λιπιδίων.

    Με τα αποτελέσματά τους εκτιμάται η ενδογενής παραγωγή των χοληστερινών αλλά και η διατροφική επιβάρυνση των ζωικών λιπαρών στον οργανισμό μας. Τα αποτελέσματα αξιολογούνται στο σύνολό τους για περαιτέρω διατροφικές συμβουλές ή θεραπευτικές αγωγές με συμπληρώματα διατροφής ή και φαραμάκων εάν τελικώς αυτά χρειαστούν.

    Ηπατικά ένζυμα τρανσαμινάσες (AST/ALT) και γ-GT

    Με την ταυτόχρονη μέτρηση και των τριών αναλύσεων, ελέγχεται η υγεία της ηπατικής λειτουργίας και εκτιμάται πιθανή επιβάρυνση του ήπατος από κατανάλωση αλκοόλ ή φαρμάκων, αλλά και από πολυφαγία, ή λιπώδη διήθηση του κ.α.

    Έμμεσα οι εξετάσεις αυτές, μπορούν να υποδείξουν μολυσματικά νοσήματα όπως η ηπατίτιδα Β και C (σεξουαλικά και ιατρογενώς μεταδιδόμενα), ώστε να δοθούν άμεσα οι κατάλληλες ιατρικές θεραπείες και προφυλάξεις.

    Η Γενική ούρων χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του βαθμού ενυδάτωσης του οργανισμού, της υγείας του ουροποιητικού συστήματος και για την ανίχνευση τυχόν λοιμώξεών του.

    Μπορούν επίσης να διαπιστωθούν έγκαιρα επικίνδυνες διαταραχές του μεταβολισμού, όπως σε περιπτώσεις απότομης απώλειας βάρους, αλλά και σοβαρότερα νοσήματα των νεφρών και της ουροδόχου κύστεως.

    Τα αποτελέσματα σας τα παραδίδουμε με πλήρη επεξήγηση – αξιολόγηση και πρώτες οδηγίες εφ’ όσον χρειασθούν


    Σαν προετοιμασία για την πρωινή αιμοληψία και εξέταση, προτείνονται τα εξής:
     να γίνει υποχρεωτικά λήψη γεύματος το προηγούμενο βράδυ.
    – η λήψη του τελευταίου γεύματος να γίνει μέχρι και 11-12 ώρες πριν την αιμοληψία.
    – το βραδινό γεύμα να έχει τα λιγότερα δυνατά ζωικά λιπαρά (εάν εμπεριέχει τυριά, λιπαρά γαλακτοκομικά και κρέατα).
    – το πρωί να μη γίνει λήψη γεύματος, παρά μόνο καφέ, με ελεύθερη κατανάλωση νερού.

    Για τη λήψη των ούρων :
    – συλλέγονται τα πρώτα πρωινά.
    – τοπική πλύση με άφθονο νερό, χωρίς σαπούνι.
    – τα πρώτα ούρα της ούρησης τα απορρίπτουμε και συλλέγουμε μία μικρή ποσότητα από τα μεσαία της ούρησης, σε ειδικό ουροσυλλέκτη.

Σχετικές εξετάσεις

Κλείστε ραντεβού