• 14 ΣΕΠ 23

  Το Υγεία Φλώρινας-Αμυνταίου θέλοντας να συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη και στο πλαίσιο της Ευρωπαΐκής Ημέρας για τη νόσο στις 15 Σεπτεμβρίου, σας προσκαλεί σε δωρεάν εργαστηριακό έλεγχο του ειδικού  προστατικού αντιγόνου – PSA από 15 έως 18 Σεπτεμβρίου για άντρες ηλικίας άνω των 50 ετών.

  Μετά την ηλικία των 50 ετών στους άνδρες μπορεί να ξεκινήσει καλοήθης υπερπλασία του αδένα, ενώ 1 στους 7, σε μεγαλύτερη ηλικία, υπολογίζεται ότι θα προσβληθεί από καρκίνο στον προστάτη. Η εμφάνιση της κακοήθειας μπορεί να παραμείνει χωρίς εκδήλωση συμπτωμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ αυτά δύναται να εμφανιστούν αφού πλέον ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί.

  Τα συμπτώματα με τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης σχετίζονται με:

  • ουρολογικές διαταραχές, όπως δυσκολία κατά την ούρηση, μικρή ροή ούρων και συχνοουρία
  • αιματουρία
  • στυτική δυσλειτουργία
  • πόνος στο ισχίο, στη μέση και στα πλευρά, στην περίπτωση που ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στα οστά
  • αδυναμία ή μούδιασμα των άκρων, απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου, εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στο νωτιαίο μυελό

  Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου στον ανδρικό πληθυσμό, ενώ είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από κακοήθεια, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.  Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση αποδίδει υψηλά ποσοστά επιτυχούς θεραπείας. Για το λόγο αυτό, σε συνδυασμό με τη δωρεάν αιματολογική εξέταση του PSA συστήνεται και η κλινική εξέταση που πραγματοποιείται από ειδικό ιατρό ουρολόγο.

Photostream