Νευρολογία είναι η Ιατρική ειδικότητα που ασχολείται με τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του Νευρικού Συστήματος. Το Νευρικό Σύστημα του ανθρώπου αποτελείται από τον Εγκέφαλο, το Νωτιαίο Μυελό και τα περιφερειακά νεύρα, τα οποία συνδέουν όλα τα όργανα του σώματος με τα δύο πρώτα. Ο Εγκέφαλος είναι το πιο πολύπλοκο και ευαίσθητο όργανο της φύσης και σε αυτό βρίσκονται τα κέντρα της αίσθησης και κίνησης του σώματος, των ψυχικών λειτουργιών (θυμικό, συναισθήματα, κίνητρα, επιθυμίες κλπ) και των νοητικών λειτουργιών (σκέψη, γνώση, λόγος, μνήμη, μάθηση, φαντασία, κλπ), τα οποία συντελούν το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά μας.

Οι κύριες ασθένειες που εξετάζει ο Νευρολόγος είναι η Κεφαλαλγία, ο Ίλιγγος, η Άνοια, η νόσος του Parkinson, το Εγκεφαλικό Επεισόδιο, η Επιληψία και οι παθήσεις των περιφερικών νεύρων. Συνήθη συμπτώματα που προκαλούνται από τις ανωτέρω παθήσεις είναι Πονοκέφαλος, Πόνος στην πλάτη, στον αυχένα ή αλλού, Ζάλη, Μούδιασμα στα άκρα, Μυϊκή Αδυναμία, Τρόμος, δυσκολία στο περπάτημα, διαταραχή της Συγκέντρωσης και της Μνήμης, Λιποθυμία, Σπασμοί και άλλα.

Ο Νευρολόγος αντιμετωπίζει, επίσης, μια σειρά Ψυχικών προβλημάτων, όπως Άγχος, Κατάθλιψη και Ψύχωση, οι οποίες εμφανίζονται είτε με από μόνες τους είτε συνοδεύουν ή συνοδεύονται από νευρολογικές διαταραχές. Συνήθη συμπτώματα-ενοχλήματα που προκαλούνται από αυτές τις καταστάσεις είναι εσωτερικό γχος, κακές σκέψεις, μείωση της διάθεσης και της ενέργειας, αδυναμία εκτέλεσης καθημερινών εργασιών, αϋπνία, δυσκολίες προσαρμογής και συνεργασίας και άλλα ψυχικά και ψυχο-σωματικά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να μην είναι αντιληπτά από τον ίδιο τον ασθενή αλλά από τους οικείους τους.

Για να ολοκληρωθεί η διάγνωση ο Νευρολόγος πραγματοποιεί, εφόσον είναι απαραίτητο, δύο εργαστηριακές εξετάσεις, το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ), το οποίο καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, και το ηλεκτρομυογράφημα (ΗΜΓ), που καταγράφει τη λειτουργία των νεύρων και των μυών. Επίσης, συνεργάζεται με πολλές άλλες ιατρικές ειδικότητες, όπως ο Ορθοπεδικός στη θεραπεία των μυοσκελετικών προβλημάτων, ο Ακτινολόγος για την εκτέλεση Αξονικής και Μαγνητικής τομογραφίας και ο Νευροχειρουργός σε περίπτωση ανάγκης χειρουργικής επέμβασης.

Η καθημερινή εμπειρία καταδεικνύει τον απαραίτητο ρόλο του Νευρολόγου σε μια μεγάλη ποικιλία προβλημάτων, τα οποία, εκ πρώτης όψεως, δεν φαίνεται να απαιτούν την παρέμβασή του. Παραδείγματα είναι η προοδευτική έκπτωση του γήρατος των ηλικιωμένων ατόμων, τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες, μακροχρόνιες παθήσεις στις οποίες άλλες ιατρικές ειδικότητες δεν ήταν σε θέση να προσφέρουν πλήρη ανακούφιση (πχ. ανεξήγητα ενοχλήματα) και γενικά κάθε κατάσταση που διαταράσσει την ομαλή καθημερινή λειτουργία του ατόμου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο νευρολόγος είναι, συνήθως, ο μόνος που μπορεί να προσεγγίσει το πρόβλημα και να προτείνει τη βέλτιστη λύση.

Επιστημονική ομάδα

 • Κατ΄ οίκον αιμοληψία

  Για τους χρόνια πάσχοντες ή υπερήλικες ασθενείς παρέχεται η δυνατότητα κατ΄οίκον αιμοληψίας. Καλέστε στο 2386024440-8 για να κλείσετε το κατ’οίκον ραντεβού σας.
  πληροφορίες
 • Ώρες λειτουργίας εργαστηρίου

  • Δευτέρα - Παρασκευή
  • Πρωί
   08.00 - 14.00
  • Απόγευμα
   17.30 - 20.30

Κλείστε ραντεβού