Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας ή DΕXA (Dual-Energy X-Ray Absorptiometry) είναι η εξέταση κατά την οποία γίνεται χρήση των ακτίνων Χ για τον προσδιορισμό της οστικής μάζας.
Θεωρείται μία αποτελεσματική μέθοδος για τη διάγνωση και την εκτίμηση του βαθμού οστεοπόρωσης. Η μέτρηση μπορεί να γίνει:

 • Στην Οσφυική Μοίρα Σπονδυλικής Στήλης
 • Στο Δεξιό ή Αριστερό ισχίο

Η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, με αποτέλεσμα αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά. Έτσι, προκαλείται αυξανόμενος κίνδυνος κατάγματος των οστών, καθώς μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους. Συχνά αναφέρεται ως η «σιωπηλή ασθένεια», γιατί πολύ συχνά παραμένει αδιάγνωστη μέχρι να συμβεί ένα κάταγμα. Η οστεοπόρωση μπορεί να προληφθεί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Σε περίπτωση πιθανής οστεοπόρωσης, ο ιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει για την εκτίμηση – μέτρηση της πυκνότητας των οστών σας.

Τα άτομα που χρήζουν να υποβληθούν σε ΜΟΠ (DΕXA) είναι:

 • Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση κάτω των 65 ετών που έχουν επιπλέον παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση
 • Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, που έχουν υποστεί αυτόματο ένα κάταγμα
 • Οι γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω
 • Οι γυναίκες που βρίσκονται σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT/ΕΡΤ) για παρατεταμένες χρονικές περιόδους
 • Οι άνδρες με κλινικές καταστάσεις που σχετίζονται με την οστική απώλεια
 • Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με σπονδυλικά κατάγματα
 • Τα άτομα με πολύ χαμηλό σωματικό βάρος/ανορεξία

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο εξεταζόμενος ξαπλώνει σε ένα οριζόντιο τραπέζι και παραμένει ακίνητος, ενώ ο «βραχίονας» του μηχανήματος περνά πάνω από τις επιλεγμένες περιοχές. Μια χαμηλής δόσης δέσμη ακτίνων X εκπέμπεται από την πηγή κάτω από το τραπέζι και ακτινοβολεί την περιοχή που μετριέται. Αυτές οι ακτίνες X ανιχνεύονται από συσκευή στο βραχίονα του μηχανήματος. Το μηχάνημα μετατρέπει τις πληροφορίες που λαμβάνονται από τον ανιχνευτή σε μια εικόνα του σκελετού και αναλύει την ποσότητα οστού που περιέχει ο σκελετός. Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας με τη μέθοδο DΕXA είναι μια μη επεμβατική τεχνική και κατά τη διάρκεια μιας μέτρησης σε ένα σημείο του σώματος ο εξεταζόμενος εκτίθεται σε πολύ μικρή ποσότητα ακτινοβολίας που αντιστοιχεί στο 1/15 της δόσης ακτινοβολίας μιας απλής ακτινογραφίας θώρακα. Η σάρωση διαρκεί κάτω από 1 λεπτό.

ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ – ΛΙΠΟΜΕΤΡΗΣΗ

Η ανάλυση σύστασης σώματος (λιπομέτρηση) αποτελεί μία μέτρηση η οποία μας δείχνει με ακρίβεια τα συστατικά από τα οποία αποτελείται το σώμα μας. Πιο συγκεκριμένα, μας δίνει δεδομένα για το ποσοστό λίπους, νερού, ιστού και οστικής μάζας, ανά περιοχή σώματος, ή σε ολόκληρο το σώμα.

Με την κλινική πρακτική της ολόσωμης σάρωσης (Total Body) και λιπομέτρησης (Body Composition) με τη μέθοδο DEXA επιτυγχάνεται διαχωρισμός και μέτρηση της ποσότητας λίπους και μυϊκής μάζας . Η ολόσωμη ανάλυση με τη μέθοδο DEXA μπορεί να εκτιμήσει με εξαιρετικά μεγάλη ακρίβεια (ακρίβεια μέτρησης >99%) το ποσοστό μυϊκής μάζας και λιπώδους ιστού, σε συγκεκριμένη περιοχή του σώματος καθώς και μέτρηση σε ολόκληρο το σώμα.

Ένας σαρωτής μετακινείται κατά μήκος του εξεταζόμενου προκειμένου να απεικονίσει την περιοχή που πρέπει. Η διάρκεια της εξέτασης ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά.

Επιστημονική ομάδα

 • Κατ΄ οίκον αιμοληψία

  Για τους χρόνια πάσχοντες ή υπερήλικες ασθενείς παρέχεται η δυνατότητα κατ΄οίκον αιμοληψίας. Καλέστε στο 2386024440-8 για να κλείσετε το κατ’οίκον ραντεβού σας.
  πληροφορίες
 • Ώρες λειτουργίας εργαστηρίου

  • Δευτέρα - Παρασκευή
  • Πρωί
   08.00 - 14.00
  • Απόγευμα
   17.30 - 20.30

Κλείστε ραντεβού