Τι είναι;

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου είναι μικροί όγκοι οι οποίοι ξεκινούν από την εσωτερική επιφάνεια του τοιχώματος του παχέος εντέρου και προβάλλουν μέσα στον αυλό του. Οι πολύποδες του παχέος εντέρου είναι αρκετά συχνοί, και ανευρίσκονται στο 30% έως 50% του πληθυσμού. Δεν πρόκειται για κακοήθεις όγκους, ωστόσο υπάρχει πιθανότητα να μετατραπούν σε κακοήθεις μετά από χρόνια εάν δεν αφαιρεθούν.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Πώς θα ξέρω αν έχω;

Οι γαστρεντερολόγοι συνήθως βρίσκουν πολύποδες παχέος εντέρου όταν διενεργούν προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο παχέος εντέρου ή ορθού. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος στοχεύει στην ανεύρεση καρκίνου παχέος εντέρου νωρίς, πριν εμφανισθούν συμπτώματα. Οι εξετάσεις του προσυμπτωματικού ελέγχου του παχέος εντέρου και του ορθού περιλαμβάνουν:

 • Κολονοσκόπηση. Πριν από την κολονοσκόπηση, θα σας χορηγηθεί φάρμακο ενδοφλεβίως για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε ή να κοιμηθείτε. Στη συνέχεια, ο γαστρεντερολόγος – ενδοσκόπος θα εισαγάγει ένα λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα στον πρωκτό σας και θα τον προωθήσει έως το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου που λέγεται τυφλό (δεξιά κάτω κοιλιά). Ο σωλήνας διαθέτει κάμερα που συνδέεται σε οθόνη ώστε να γίνει έλεγχος στο εσωτερικό του παχέος εντέρου σας. Ο σωλήνας διαθέτει επίσης κανάλι εργασίας μέσα από το οποίο περνάνε εργαλεία, ούτως ώστε ο γαστρεντερολόγος να πάρει βιοψίες ή να αφαιρέσει τους πολύποδες (πολυπεκτομή). Οι πολύποδες στη συνέχεια αποστέλλονται σε παθολογοανατομικό εργαστήριο για να ελεγχθούν για δυσπλασία ή καρκίνο.
 • Σιγμοειδοσκόπηση. Η σιγμοειδοσκόπηση είναι παρόμοια με την κολοσκόπηση (ή κολονοσκόπηση). Η μόνη διαφορά είναι ότι στην σιγμοειδοσκόπηση ελέγχεται μόνο το πρώτο τμήμα του παχέος εντέρου (το ορθό και το σιγμοειδές), ενώ στην κολοσκόπηση (ή κολονοσκόπηση) εξετάζεται το σύνολο του παχέος εντέρου, και συνεπώς η κολονοσκόπηση υπερτερεί έναντι της σιγμοειδοσκόπησης.
 • Απεικονιστικές μέθοδοι όπως αξονική κολογραφία, γνωστή ως εικονική κολονοσκόπηση, και βαριούχος υποκλυσμός. Γίνονται με την βοήθεια ακτίνων Χ, αλλά μειονεκτούν έναντι της κολονοσκόπησης επειδή δεν δύνανται να σκιαγραφήσουν μικροσκοπικούς πολύποδες και δεν υπάρχει η δυνατότητα λήψης βιοψιών ή αφαίρεσης των πολυπόδων (πολυπεκτομής) που τυχόν ανευρεθούν. Στην τελευταία περίπτωση, θα πρέπει να γίνει και κολονοσκόπηση ώστε να αφαιρεθούν οι πολύποδες, και συνεπώς ο ασθενής υποβάλλεται δύο φορές στην επίπονη διαδικασία καθαρισμού του εντέρου του με καθαρτικά.
 • Τεστ Meyer κοπράνων. Το τεστ αυτό χρησιμοποιείται για να ελεγχθεί ο γενικός πληθυσμός για καρκίνο παχέος εντέρου. Το τεστ ελέγχει την παρουσία αίματος σε δείγματα κοπράνων. Επί θετικής εξέτασης, διενεργείται στη συνέχεια κολονοσκόπηση για έλεγχο καρκίνου. Το τεστ έχει χαμηλή ευαισθησία και δεν συνιστάται σε ασθενείς με συμπτώματα ή με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου. Προτιμότερη εξέταση παραμένει η κολονοσκόπηση.

Πώς αντιμετωπίζονται οι πολύποδες;

Οι πολύποδες αφαιρούνται κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης εφόσον είναι μικροί, ή χειρουργικά εφόσον είναι μεγάλοι. Η αφαίρεση ενός πολύποδα (ή πολυπεκτομή) δεν προκαλεί πόνο, επειδή το εσωτερικό τοίχωμα του εντέρου (ο βλεννογόνος) δεν έχει αισθητικά νεύρα που να νιώθουν τον πόνο.

Μπορεί να προληφθεί η επανεμφάνιση πολυπόδων παχέος εντέρου;

Για να μειώσετε τις πιθανότητες επανεμφάνισης πολυπόδων παχέος εντέρου μπορείτε να:

 • Ακολουθήσετε διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και υψηλή σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες
 • Χάσετε βάρος, αν είστε υπέρβαροι
 • Σταματήσετε το κάπνισμα, αν καπνίζετε
 • Περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ
 • Κατ΄ οίκον αιμοληψία

  Για τους χρόνια πάσχοντες ή υπερήλικες ασθενείς παρέχεται η δυνατότητα κατ΄οίκον αιμοληψίας
  πληροφορίες
 • Τηλεφωνικά ραντεβού

  • Καλέστε στα τηλ. 2386024440-8 για ραντεβού με γαστρεντερολόγο

Κλείστε ραντεβού