• 21 ΟΚΤ 22

  Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας ή DΕXA θεωρείται μία αποτελεσματική μέθοδος για τη διάγνωση και την εκτίμηση του βαθμού οστεοπόρωσης. Η μέτρηση μπορεί να γίνει στην Οσφυική Μοίρα Σπονδυλικής Στήλης ή στο Δεξιό ή Αριστερό ισχίο.

  Η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, με αποτέλεσμα αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά. Έτσι, προκαλείται αυξανόμενος κίνδυνος κατάγματος των οστών, καθώς μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους. Συχνά αναφέρεται ως η «σιωπηλή ασθένεια», γιατί πολύ συχνά παραμένει αδιάγνωστη μέχρι να συμβεί ένα κάταγμα. Η οστεοπόρωση μπορεί να προληφθεί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Σε περίπτωση πιθανής οστεοπόρωσης, ο ιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει για την εκτίμηση – μέτρηση της πυκνότητας των οστών σας.

  Τα άτομα που χρήζουν να υποβληθούν σε ΜΟΠ (DΕXA) είναι:

  • Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση κάτω των 65 ετών που έχουν επιπλέον παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση
  • Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, που έχουν υποστεί αυτόματο ένα κάταγμα
  • Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με σπονδυλικά κατάγματα
  • Τα άτομα με πολύ χαμηλό σωματικό βάρος/ανορεξία

  Η Πρώιμη πρόληψη με διατροφικές συνήθειες – κορυφαία οστική μάζα, σωματική άσκηση, μέτρηση οστικής πυκνότητας και πάντα υπό την καθοδήγηση του ιατρού σας μπορεί να βοηθήσει.

  Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Οστεοπόρωσης στις 20 Οκτωβρίου, το ΥΓΕΙΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ-ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ θέλοντας να συμβάλλει στην έγκυρη διάγνωση αλλά και στην παρακολούθηση της,  σας προσκαλεί από  24 έως 31 Οκτωβρίου 2022 σε ΔΩΡΕΑΝ μέτρηση της Οστικής Μάζας με τη χρήση παραπεμπτικού.(10€ χωρίς τη χρήση ασφάλειας)

Photostream